PIZZA Z PATELNI

PIZZA Z PATELNI

Tytułowa pizza z patelni za momencik się przedstawi, jednakże zanim to, dwa słowa o powodzie jej odkrycia.

Brak piekarnika!

A teraz, przed Państwem, w całej swej okazałości, odsłania prawdę o sobie…

PIZZA Z PATELNI

x3, czas przygotowania max. 30 min

Ciasto:

  • 300g mąki (może być tylko mąka pszenna; ciekawy jest miks 250g mąki pszennej i 50g mąki gryczanej)
  • 100-120ml wody
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • zioła (bazylia, oregano, majeranek czy zioła prowansalskie)

Jak widać ciasto jest iście… wegańskie! Natomiast kwestia dodatków jest bardzo elastyczna, a my wrzucamy na pizzę wszystko, co mamy w lodówce. Wszelkie resztki serów, sosów i warzyw! Raz nawet zrobiliśmy pizzę bez sera!

Poniżej podam wachlarz dodatków, które goszczą na naszych pizzach.

Dodatki:

  • mozarella
  • ser żółty
  • ser pleśniowy
  • cebula
  • oliwki
  • ostre papryczki (chilli peperoncini, chilli jalapeno)
  • cukinia
  • pomidor bez skórki
  • pomidory suszone
  • kapary
  • szynka parmeńska
  • świeża bazylia
  • świeży czosnek
  • ogórek kiszony
  • ketchup
  • pesto zielone/czerwone

Sposób przygotowania:

  • W misce mieszamy składniki na ciasto, tak by się nie lepiło. Ugniatamy. Wyjmujemy ciasto z miski i gnieciemy. Gnieciemy. I gnieciemy. Rzucamy ciastem o stół, aż zrobi się fajną okrągłą kulką, którą rozwałkowujemy i dzielimy na 3 części. Z każdej części powstanie 1 placek. 1 pizza. 1 spód pod dodatki.

Bardzo ważne są proporcje ciasta względem wody, ponieważ już kilka mililitrów wody za dużo sprawia, że ciasto się lepi i wtedy trzeba dodać więcej mąki. Tak oto niejednokrotnie wychodziły mi 4 pizze, a nie 3. Dlatego lepiej dać mniej wody i w razie potrzeby odrobinę dolewać.

  • Przygotowujemy wszystkie dodatki – kroimy cebulę, sery, itd.
    Cukinię trzeba wcześniej podsmażyć na patelni. Pomidora trzeba sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę.
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią wcześniej rozwałkowane ciasto – smażymy na tej stronie około 2 minut.
  • Obracamy ciasto na drugą stronę, zdejmujemy patelnię z palnika i układamy dodatki – kompozycja dowolna. Zaczynamy od wysmarowania ciasta ketchupem / pesto, bądź wcześniej przygotowanym sosem.
  • Wracamy z patelnią i udekorowaną pizzą na palnik, przykrywamy patelnię przykrywką i… czekamy około 4 minut, aż wszystko się udusi.
  • Patrzymy czy ser się rozpuścił i czy wszystko wygląda na gotowe do zjedzenia.
  • Świeżutką pizzę wrzucamy na talerze! Jemy i bierzemy się za robienie kolejnej porcji!

pizza z patelni


Powyższy przepis, dający 3 pizze zaspokaja głód dwóch dorosłych osób. Nas z pewnością syci! I czy to śniadanie, kiedy popijamy pizzę herbatą, czy kolacja, gdzie towarzyszy nam wino – pizza nadaje się na każdą okazję, o każdej porze dnia i nocy. Jest szybka w przygotowaniu i smaczna. I śmiem twierdzić, że tak powstała prawdziwa włoska pizza!

Bon appetit!

Daria

Świat na papierze określa mnie jako pedagoga zdolności i informatyki, super sprzedawcę, anglistę wychowawcę, grafika rysownika - dariuszka.pl - czy inną dziwną postać z zadartym nosem. A ja jestem płomieniem tworzącym przestrzeń miłości w ognisku domowym. Matką kochającą kwiaty, koty i modę (tę szperkową lumpeksową najbardziej).

Dodaj komentarz