Hummus czekoladowy w 3 minuty

Hummus czekoladowy w 3 minuty

Hej smakosze!

Dziś podrzucam Wam niezawodny przepis na najlepszy hummus czekoladowy z ciecierzycy i szczypty innych smakołyków

Uwielbiam ciecierzycę, ponieważ można z niej stworzyć wiele przepysznych smarowideł.  Jednym z moich ulubionych jest hummus w wersji czekoladowej. Bardzo szybki w przygotowaniu, zdrowy i energetyczny.  Świetnie komponuje się z naleśnikami np. gryczanymi, na kanapce, czy  jako krem do ciasta.

Jakich składników potrzebujemy?

  • Puszka ciecierzycy/szklana ugotowanej ciecierzycy
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 duże łyżki miodu/syropu klonowego
  • szczypta cynamonu
  • Pół laski wanilii
  • 3 daktyle (opcjonalnie)
  • ¼ szklanki mleka kokosowego

Hummus czekoladowy – wersja bez daktyli:

Wszystkie składniki, poza mlekiem oraz daktylami, włóż do miski i zacznij blendować. Powoli dodawaj mleko, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Hummus czekoladowy – wersja z daktylami:

3 daktyle namocz 10 minut wcześniej w gorącej wodzie, następnie odsącz i połącz z resztą składników. Blenduj, dodając powoli mleko.

hummus czekoladowy

A to hummus czekoladowy w moim wykonaniu 🙂

Czekoladowe smarowidło jest zdatne do spożycia przez ok. 7 dni. Nie pozostaje nic innego jak smarować, dodawać świeże owoce i się zajadać!

Zachwycaj się smakiem!

Smacznego!

Patrycja

Największym połączeniem z naturą jest dla mnie odkrywanie nieznanego z "grzbietu". Uwielbiam poznawać nowe miejsca, tworzyć swoje ścieżki, ścigać się z wiatrem, jednocześnie czując duchowe połączenie z koniem. Nazywam to Tsaheylu. Jeżeli oglądaliście film Avatar, to zapewne wiecie, co mam na myśli ;-)

Dodaj komentarz