Przypraw swoje ciało – goździki i ich właściwości

Przypraw swoje ciało – goździki i ich właściwości

Goździki – czyli dlaczego jem suszone pąki goździkowca korzennego?

Dziś krótka historia o tym jak goździki zagościły na stałe w mojej torebce!

Ostatnio pisałam o bezfluorowym sposobie na zdrowe i białe zęby, więc dzisiaj o naturalnej metodzie na świeży oddech + kilka innych goździkowych właściwości w gratisie.

Ale po kolei

Niecały rok temu zmagałam się z wyrzynającą ósemką. Tak, przywykłam do tego, ponieważ ciągnie się to już kilka lat, ale tym razem cała spuchłam, nie mogłam jeść, schudłam i ogólnie niefajnie się czułam. A, że nie jestem fanką leków, to pierwszy tydzień przetrwałam myśląc, że ból zaraz minie. Nie minął. Na pierwszy ogień poszedł Internet i szukanie naturalnych sposobów na ból zęba. Wyczytałam, że goździki mają super moc, więc nie myśląc długo, znalazłam w przyprawowni jakieś zapomniane pąki goździkowca i zaczęłam żuć. Powoli i mozolnie, bo ciągle bolała mnie szczęka. Taki przegryziony goździk upchnęłam gdzieś w czeluściach obolałej ósemki, by po kilku godzinach zorientować się, że opuchlizna jest mniejsza, a po bólu ani śladu.

W ciągu kilku dni sprawa zęba ucichła, a ja wciąż sięgałam po goździki.

-Cześć! Pachniesz goździkami!

-Ano pachnę!

goździki, żucie goździków, serce

Czemu warto żuć goździki?

  • są naturalnym, zdrowym zastępnikiem chemicznych gum do żucia
  • zapobiegają powstawaniu próchnicy
  • mają właściwości antybakteryjne  i antywirusowe – zawarty w olejku goździka eugenol działa cuda
  • wzmacniają układ odpornościowy
  • poprawiają koncentrację
  • działają antynowotworowo
  • są niezłym afrodyzjakiem
  • wspomagają układ trawienny

Goździki są więc super pokarmem, wskazanym przy przeziębieniach, bólach gardła i innych stanach zapalnych.

Goździki są intensywne w smaku i…

Pierwsze spotkanie z goździkami zazwyczaj kończy się uczuciem pieczenia.

Jednak i do tego można się przyzwyczaić, a nawet to pokochać.

Goździki świetnie sprawdzają się również jako odstraszacze latających insektów takich jak mole czy komary. Wystarczy ozdobić pomarańczę/ cytrynę goździkami i zawiesić pod sufitem czy w szafce. Owoc wcześniej nakłuwamy, a w miejsce nakłucia wkładamy goździka.

Tak ozdobiona pomarańcza zwie się POMANDER

A jak z jedzeniem goździków w ciąży?

Różne źródła podają sprzeczne informacje. Ja sama na początku ciąży przestałam żuć goździki, ponieważ wszystkie smaki mi się pozmieniały,a pierwszy trymestr w ogóle dużo jedzeniowych nawyków przewraca do góry nogami. Jednak teraz w 29 tygodniu codziennie takim goździkiem się zajadam.

No czasem dwoma, a nawet czterema 🙂

Nie pozostaje nam nic innego jak zakochać się w goździku. I żuć. Jeść. Przyprawiać. Ozdabiać.

PACHNIEĆ GOŹDZIKAMI!

Źródła: 1, 2

Daria

Świat na papierze określa mnie jako pedagoga zdolności i informatyki, super sprzedawcę, anglistę wychowawcę, grafika rysownika - dariuszka.pl - czy inną dziwną postać z zadartym nosem. A ja jestem płomieniem tworzącym przestrzeń miłości w ognisku domowym. Matką kochającą kwiaty, koty i modę (tę szperkową lumpeksową najbardziej).

Dodaj komentarz