Domowe lody czekoladowe i kokosowe

Domowe lody czekoladowe i kokosowe

Lody zrobione samodzielnie w domu, nie tylko są pyszne, ale przede wszystkim sam proces ich tworzenia daje wiele radości. My ostatnio eksperymentujemy z lodami czekoladowymi i kokosowymi. Produkcja jest banalnie prosta.

Czego potrzebujemy do zrobienia lodów w domu?

Składniki na lody czekoladowe:
  • 1 tabliczka czekolady
  • śmietanka tortowa 36%, 250g
  • mleko zagęszczone słodzone, 250 g
  • 1 łyżka kakao
Składniki na lody kokosowe:
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • mleczko kokosowe, 70 ml
  • mleko zagęszczone słodzone, 220 g
  • śmietanka tortowa 36%, 250 g

lody domowe czekoladowe i kokosoweMy lody kokosowe i czekoladowe robimy jednocześnie, więc produkty takie jak śmietanka tortowa 500 g, czy mleko zagęszczone 530g, dzielimy na pół i wykorzystujemy do obu smaków.

Jak robimy lody?

Przepis na lody czekoladowe:
  • rozpuszczamy 3/4 czekolady w kąpieli wodnej, resztę kroimy na kawałki
  • ubijamy 250 g śmietany tortowej – nie za długo, żeby nie zrobić masła – ubijamy do momentu, kiedy na powierzchni tworzą się tzw. sotf peaks
  • w oddzielnej misce mieszamy 250 g mleka zagęszczonego, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i 1 łyżkę kakao
  • do wymieszanego mleka i czekolady dodajemy ubitą wcześniej śmietanę i kawałki czekolady
  • wszystkie składniki delikatnie mieszamy i wkładamy do zamrażarki
Przepis na lody kokosowe:
  • ubijamy 250 g śmietany tortowej – nie za długo, żeby nie zrobić masła – ubijamy do momentu, kiedy na powierzchni tworzą się tzw. sotf peaks
  • w oddzielnej misce mieszamy około 220 g mleka zagęszczonego, 70 ml mleczka kokosowego i 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • do wymieszanych składników dodajemy ubitą śmietanę tortową
  • wszystkie składniki delikatnie mieszamy i wkładamy do zamrażarki

lody domowe czekoladowe i kokosowe

Jak widać produkcja lodów domowych jest niezmiernie prosta, szybka i tania. Smak lodów czekoladowych zależy od tego jakiej użyjemy czekolady, więc wybierzcie taką tabliczkę, którą lubicie najbardziej. Lody można jeść już kilka godzin po ich zamrożeniu, wtedy są mniej twarde. Amatorom lodów dobrze zmrożonych, polecam zajadanie się nimi dopiero następnego dnia 🙂

Po wyjęciu lodów z zamrażarki mamy wiele możliwości jak takie lody podać. Można zrobić lodowy deser w pucharze, albo wrzucić kilka gałek do wafelka. Wszystko zależy od naszych chęci i możliwości. I smaków 🙂 Lody kokosowe i czekoladowe z powyższych przepisów, są bardzo słodkie.

Mam nadzieję, że macie chęci do tworzenia i spróbujecie samemu zrobić lody w domu!

Za mną ostatnio chodzi zrobienie sorbetu cytrynowego. Czyli będzie na kwaśno!

Smacznego!

Daria

Świat na papierze określa mnie jako pedagoga zdolności i informatyki, super sprzedawcę, anglistę wychowawcę, grafika rysownika - dariuszka.pl - czy inną dziwną postać z zadartym nosem. A ja jestem płomieniem tworzącym przestrzeń miłości w ognisku domowym. Matką kochającą kwiaty, koty i modę (tę szperkową lumpeksową najbardziej).

Dodaj komentarz